Grătare metalice - ajutor rapid

Aveţi nevoie de un grătar, dar nu ştiţi cum să alegeţi cel potrivit?
Aici găsiţi câteva sfaturi cum şi în funcţie de ce să vă decideţi.

Tipul P presate sau SP electroforjate?

Diferenţa principală constă în modul de executare. La grătarul presat (P)apare o structură solidă prin presarea benzilor de umplere în canale „pre-ştanţate“ în profilul portant. La grătarele electroforjate (SP) în bara portantă este inserată prin topire bara de legătură. În acest mod ia naştere o structură solidă.

Mai multe vezi Fig. 1 grătar presat (P), grătar electroforjat (SP)

 

Ambele grătare, prin caracteristicile lor, sunt aproape înlocuibile. Dacă daţi prioritate design-ului, alegeţi cu cea mai mare probabilitate un grătar presat P, dacă doriţi grătar cu posibilitate de ajustare ulterioară la dimensiuni prin tăiere, opţiunea potrivită va fi grătarul electroforjat (SP). 

Ce material trebuie ales?

La alegerea materialului trebuie luat în considerare scopul utilizării grătarului. Va fi utilizat grătarul ca pietonal? Este vorba de grătar pentru raft? Vor trece vehicule peste grătar? În aceste cazuri trebuie asigurată grătarului caracteristica de rezistenţă corespunzătoare. Aceasta este asigurată de alegerea corectă, material de la 20x2 până la 120x5.

Statica – Ce direcţie portantă trebuie aleasă?

La fiecare comandă, în fiecare proiect trebuie să fie cunoscută bara portantă (direcţia) a grătarului. Această direcţie trebuie să fie întotdeauna perpendiculară pe sprijin, în aşa fel încât toate barele portante ale grătarului să fie în contact cu sprijinul la ambele capete. Pentru calcularea sarcinii statice, atât a celei de suprafaţă cât şi a celei în punct trebuie cunoscut pasul liber al grătarului. Din calcule reiese astfel sarcina maximă şi flexiunea. Aceste valori sunt decisive pentru respectarea normelor RAL GZ 638.

Ce ochi trebuie ales?

Ochiul clasic de bază la grătarele presate este de 33*33, iar la cele electroforjate de 34*38.

În funcţie de sarcină, locul şi modul de aplicare, oportunitatea utilizării şi cererea individuală a clientului există diferite variante şi forme de împărţire a ochiurilor grătarelor.

Sarcina: Cu cât ochiul este mai mic, cu atât capacitatea portantă a grătarului este mai mare. 

Aplicaţii: Ochiurile mai mari permit o trecere mai mare a luminii. Ochiurile mai mici împiedică trecerea obiectelor

Cererea clientului: Forma şi mărimea ochiului stabilesc percepţia optică a grătarului 

Toleranţa

Norma actuală DIN 24531-1 şi 24537 are referire la RAL-GZ 638. Toate toleranţele de fabricaţie şi de livrare ale grătarelor sunt ferm stabilite. Consumatorul final poate reclama grătarul care este în afara acestor toleranţe. Diferenţele şi necesitatea intervalului de toleranţă sunt date de instalaţiile de fabricaţie şi de material

Toleranţele dimensiunilor sunt de +0-4 mm. Societatea noastră este certificată pe deplin

Protejarea suprafeţei

Grătarele metalice din oţel se pot livra în varianta neagră, fără tratarea ulterioară a suprafeţei sau zincare termică. Societatea noastră este singura pe piaţă care dispune de secţie de zincare termică proprie.

Grătarele MEA sunt zincate termic conform DIN EN ISO 1461
Protecţia de zinc închisă asigură o protecţie excelentă împotriva coroziunii (până la 40 de ani) 
Pentru utilizare specială putem oferi protecţie suplimentară, de ex. cu vopsea pulbere

Crearea preţurilor la producţie atipică

Întotdeauna este calculată cea mai ieftină variantă de execuţie.